Hur kan du veta att ditt barn behöver glasögon?

Det kan vara häpnadsvakande att först en 6-årings ögon är färdig utvecklade. I början är det på barnvårdscentralen som ditt barns ögon är kontrollerade och sen, när barnet börjar skolan, tar denna institution över skyldigheten att kontrollera ditt barns syn. Men du som förälder kan undra vad det är som du själv kan göra för ditt barns ögon, särskilt när du har lagt märke till att ditt barn kanske kan lida av något synfel. Det är glasögonsguider som kan hjälpa dig.


Trots att de flesta föräldrarna inte är specialister när det gäller synen, kan de lägga märke till några barnets beteende som kan avslöja att det är något fel med barnets syn. Det som förekommer oftast är kanske att barnet blinkar ofta eller kniper ihop ögonen. Detta beteende visar att barnet måste anstränga sig extra för att se något. Ett annat tecken att det händer något dåligt med barnets ögon är att barnet sätter sig nära TV:en eller när han håller boken nära ögonen. Några andra signaler som borde väcka din uppmärksamhet är när barnet ofta stänger eller täcker det ena ögat samt när han ofta får huvudvärk. Om du har lagt märke till några av dessa symptomer, borde du kontakta ögonläkare för att kolla ditt barns syn och hitta eventuella synfel så att de kunde behandlas.


Om ögonläkare konstanterar att det är något fel med ditt barns syn som måste behandlas, kan han rekommendera att barnet borde ha glasögon. Det kan ibland vara svårt för barnet att acceptera det att han måste bära glasögonen eftersom det ibland händer att andra barn kan skoja eller skratta åt ett sådant barn som har glasögonen. Därför kan det vara viktigt att prata med barnet och förklara det för honom varför det är nödvändigt att han har glasögonen och att det inte betyder att han är mindre värdig. Det är också en bra ide att försöka få barnet att tycka om dess glasögon genom att låta honom välja glasögon själv hos optikern. Glasögonguider kan hjälpa dig och ditt barn välja de rätta och mest passande glasögonen.
Du som förälder borde observera ditt barn noggrannt och reagera om du misstankar att det kanske är något fel med ditt barns syn. Om ditt barn vissar några av dessa symptomer som har beskrivits här, borde du kontakta ögonläkare så att alla eventuella synfel kunde behandlas. Glasögonguider kan hjälpa dig att välja de rätta glasögonen för ditt barn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *